Historia

Gamla Testamentet – Bryggeriets Historia

II Sverige har det alltid varit aktuellt med en plats under tak att åka skateboard på under vintrar och regnig vår och höst. Malmö hade redan på 80-talet en fin skateboardhall med parkettgolv som innehöll en vertramp som då var den centrala delen i dåtidens skateboardparker, men det fanns också flyouts, quarterpipes, slider bars och lite andra roliga ting att åka på. Mega City hette skatelokalen och fanns på Monbijougatan, högst upp i en gammal fabrikslokal där man en gång knegade ordentligt.

megacity

Malmös skatepark Mega City var tyvärr inte långvarig men engagemanget fanns kvar och inom några år var det dags för nästa inomhusprojekt i form av Nalles Skate Ranch. Nalle Colt som drev den lokala skateboardaffären Nalles var den drivande kraften och hans Ranch var placerad i östra hamnens industriområde. Industrilokalen var ganska så mycket större än Mega City och innehöll en miniramp och diverse street prylar och ett riktigt bra betonggolv. Så fort portarna öppnades så var detta skånes nya samlingsplats för skateboardåkare. Tyvärr var detta paradis kortlivat men innan ljuset släcktes för gott på Nalles Skate Ranch så hanns det med att organisera en stor nationell tävling där deltagare från hela sverige tog sig ner och fick en smak för Malmö och dess lokala talanger.

Patrik “Kami” Evander , fs hurricane på Sofielunds folkets hus 1996. © Nils Svensson

Patrik “Kami” Evander , fs hurricane på Sofielunds folkets hus 1996. © Nils Svensson

Inomhuslokaler med ramper fanns det lite var stans nu, i Lund, Dalby, Södra Sandby, utanför Trelleborg men inget i Malmö. I Malmö fanns det dock garage där lena betonggolv bredde ut sig med diverse roliga obstacles att skata på. Vintertid var dessa lokaler och garage väldigt välbesökta och såg till att skånes skatescen höll sig levande och i framkant.

Föreningen Aggro Kult skapades i början på 90-talet just för att främja skateboardkulturen i Malmö samt med målet att skapa en inomhusskatepark

Efter att ha tillbringat ett antal vintrar i garagen under triangeln lyckades tillslut den lokala skateboardföreningen Aggro Kult som redan byggt en magnifik miniramp på Lindängen, ordna ett klassrum på Sofielunds gamla skola som på den tiden stod tom och längtade efter olika verksamheter som kunde få liv i byggnaden igen.Föreningen Aggro Kult skapades i början på 90-talet just för att främja skateboardkulturen i Malmö samt med målet att skapa en inomhusskatepark och med denna lilla skateboardlokal så var en viktig tårtbit på plats.

Aggro Kult byggde en miniramp som täckte varje kvadratcentimeter av rummet och detta blev ett fantastiskt alternativ till garagen då man vill åka lite böj. Rampen som byggdes 1996 lockade till sig åkare från hela skåne och Köpenhamn och de svettiga skate-sessionsen som revs av är fortfarande legendariska.

Samma år öppnade två av Malmös eldsjälar en ny skateboardbutik i stan vid namn Boards R Us. Skateboardföreningen Aggro Kult och dess skateboardåkare fick plötsligt en naturlig bas att jobba från och skateboardtävlingar och andra projekt sattes till verket. Med rätt näring började skateboard växa igen i Malmö och genom aktivt värvande av medlemmar så började Aggro Kult få lite mer tyngd och en stor skara anhängare. Efter att aktivt kämpat efter en inomhuslokal i flera år fick man slutligen napp och en process startades där Malmö stad, föreningar och fastighetsägare blandades in. Aggro Kult redovisade sina tankar och idéer, allt från färdiga ritningar till en komplett verksamhetsbeskrivning vilket resulterade i att Fritidsnämnden slutligen tog beslutet om att stötta föreningens drömprojekt.

Björn Olofsson kastar ett getöga på Pontus Alvs frontside ollie to smith på Malmös dåvarande skateboardaffär Boards´R Us bakgård. Här samsades Malmös duvor och skatare och heta sessions revs av dagligen på den tighta minin. © Nils Svensson

Björn Olofsson kastar ett getöga på Pontus Alvs frontside ollie to smith på Malmös dåvarande skateboardaffär Boards´R Us bakgård. Här samsades Malmös duvor och skatare och heta sessions revs av dagligen på den tighta minin. © Nils Svensson

1382322_10153419524001417_821399181408499126_n

Året var 1997 och vi hade slutligen fått tillgång till en fantastisk lokal, sliten och nergången men med oändliga möjligheter, belägen mitt i Malmös gamla anrika bryggeri Pripps. Därefter följde hårt arbete med att iordningställa lokalerna, designa och bygga skateparken och förbereda för den anstormning som skulle ske när portarna slutligen kunde öppnas den 4:e september 1998. Äntligen fanns vad som blev Europas främsta skatepark nu tillgänglig för alla Malmös skateboardåkare.

Familjen Olofsson reglar upp bowlen som fortfarande står där den ska 13 år senare. © Nils Svensson

Familjen Olofsson reglar upp bowlen som fortfarande står där den ska 13 år senare. © Nils Svensson

Smyginvigning 1998. Den 21:e maj blev trycket för stort och Malmös skateboadåkare välkomnades in till ett halvfärdigt Bryggeriet. Längst fram i ledet ser vi Nicola Grubar, Alex Somogyvari, Danijel Stankovic samt skate-oden, Björn Olofsson - en av Bryggeriets grundare

Smyginvigning 1998. Den 21:e maj blev trycket för stort och Malmös skateboadåkare välkomnades in till ett halvfärdigt
Bryggeriet. Längst fram i ledet ser vi Nicola Grubar, Alex Somogyvari, Danijel Stankovic samt skate-oden, Björn Olofsson – en av Bryggeriets grundare

Efter det här började det ta ordentlig fart. Malmö var plötsligt på skateboardkartan som en av de mer intressanta destinationerna och inom loppet av ett år var det redan dags för EM i skateboard som Bryggeriet organiserade tillsammans med Etnies tre år i rad. Flera andra stora internationella tävlingar, demos och andra evenemang avlöpte varandra i rask takt de kommande åren och många runt om i världen fick upp ögonen för Malmö som skateboarddestination.

Vi fortsätter jobba med att förverkliga våra drömmar, skapa nya parker och nya förutsättningar för att Malmö ska vara världens bästa skateboardstad.

Men drömmarna tog inte slut i samband med byggandet av Bryggeriet. Efter många års resor runt i Europa där besök på olika fantastiska skateparker byggda i betong så började drömmen om en egen betongpark växa fram så smått. Genom Bryggeriets egna projektutbildning skapade John Magnusson projektet Stapelbäddsparken som han förankrade ordentligt på Malmö stad för att sedan fortsätta processen under Bryggeriets trygga vingar. Visionerna var skyhöga och resultatet blev långt över förväntningarna. Ännu en skateboardanläggning i världsklass var född i Malmö och ännu en gång bevisades kvaliteten på vad Bryggeriet hade lyckats skapa. Inom loppet av ett år så var parkens första världscupstävling inbokad och världseliten flockades ännu en gång till Malmö.

Stapelbäddsparken 2014. © EKEN

Stapelbäddsparken 2014. © EKEN

Så har det varit sedan dess. Evenemangen avlöper varandra, skateboardåkare från hela världen besöker Malmö för att ta del i vad vi skapat och nya skateparker fortsätter att byggas i och runt omkring Malmö.

Vi fortsätter jobba med att förverkliga våra drömmar, skapa nya parker och nya förutsättningar för att Malmö ska vara världens bästa skateboardstad.